Rijks aan de IJssel1KAMPEN - Tijdens de Internationale Hanzedagen zijn in het museumkwartier bijzondere exposities te zien die je de historie van Hanzestad Kampen laten ervaren.

Een opsomming:

Stedelijk Museum Kampen
Rijks aan de IJssel'
Locatie Oudestraat 133

Met trots verwelkomt het Stedelijk Museum Kampen deze zomer topstukken uit de maritieme collectie van het Rijksmuseum Amsterdam. De bijzondere expositie ‘Rijks aan de IJssel’ toont enkele hoogtepunten uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. De expositie is te zien van 10 juni tot en met 8 oktober.

In het MuseumAtelier (in de kelder van het Stedelijk Museum Kampen) gewerkt aan een 'Panorama Kampen', vrij naar panorama Mesdag. Dit panorama zal naar schatting 18 meter x 1,5 meter hoog worden! Iedereen, van jong tot oud, kan meehelpen om dit panorama te schilderen. Schildertalent is niet nodig, uw enthousiasme is genoeg.

Openingstijden
Vrijdag 16 en zaterdag 17 juni van 11.00 tot 20.00 uur. Zondag 18 juni van 13.00 tot 17.00 uur.

Entree: € 4 met een museumjaarkaart gratis.

Koornmarktspoort
Couzijn van Leeuwen
Voorstraat 1

De Koornmarktspoort wordt van 8 april t/m 25 juni 2017 getransformeerd tot het universum van kunstenaar Couzijn van Leeuwen. Couzijn is een meester in beelden van karton en keramiek. Speciaal voor de Hanzedagen maakt hij werken geïnspireerd door het Middeleeuwse Hanzeverbond. Zijn deelname aan de tentoonstelling Papierkunst in 2013 in de Koornmarktspoort was een groot succes! Nieuwsgierig? Check alvast zijn website www.couzijnvanleeuwen.nl.

Openingstijden
vrijdag 16 en zaterdag 17 juni van 11.00 tot 20.00 uur. Zondag 18 juni van 13.00 tot 17.00 uur.

Het Ikonenmuseum
De Heilige St. Nikolas
Buiten Nieuwstraat 2

Het Ikonenmuseum bereidt een tentoonstelling voor over de heilige Sint Nicolaas. Beter bekend als Sinterklaas, maar in de tijd van de Hanze was hij ook beschermheilige voor een behouden vaart.
De tentoonstelling staat garant voor prachtige ikonen en andere tot de verbeelding sprekende kunstwerken.

Youth Vocal Ensemble FORTUNA uit Letland zal op vrijdag 16 juni om 13.00 uur en op zaterdag 17 juni om 14.00 uur een optreden verzorgen in het Atrium van het museum.

Openingstijden
Vrijdag 16 en zaterdag 17 juni van 11.00 tot 20.00 uur. Zondag 18 juni van 13.00 tot 17.00 uur.

Entree: € 7 met een museumjaarkaart gratis. Je kunt een kortingsvoucher t.w.v. € 4,00 inleveren, deze worden uitgedeeld tijdens de Hanzedagen.

Stadskazerne
Hanze-expositie
Oudestraat 216

In de prachtig gerenoveerde en sfeervolle Stadskazerne tegenover de IJsselkade vind je van 20 mei tot en met 29 juli een bijzondere expositie over de Hanze en de stad Kampen. Kampen en de Hanze zijn ongeveer gelijktijdig ontstaan. Rond 1160, toen Kampen nog een veendorp was, gingen de eerste groepen Duitse kooplieden (hanzen) in georganiseerd verband op handelsvaart in het Oostzeegebied. De IJssel werd bevaarbaar, waardoor er een kortere route kwam vanuit Duitsland naar het Oost- en Noordzeegebied. Kampen groeide vooral door de handelsvaart uit tot één van de machtigste en toonaangevende steden van Noordwest-Europa. Twee keer was Kampen opgenomen in de Hanze. Helaas verzandde de IJssel, kwam de economie in een neergang en werd de concurrentie van andere Hollandse steden te sterk. Hierdoor verloor Kampen haar aanzienlijke positie.

In de expositie zijn documenten, zoals privileges, vrachtbrieven en gezegelde oorkondes (charters), archeologische vondsten en afbeeldingen te zien uit de Hanze tijd. Op een multitouch-tafel zijn fragmenten uit het Digestum Vetus te zien. Dit rijk geïllustreerde Kamper stadsboek over de periode 1454 tot 1473 is één van de topstukken uit het Stadsarchief Kampen. De expositie is vertaald in het Engels en Duits.

Openingstijden
Maandag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 17:30 uur
Dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 20.30 uur
Zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur

SNS Historisch Centrum
Expositie 'Just Money'
Burgwal 43

Deze expositie in het SNS historisch Centrum geeft een totaaloverzicht van de Kamper munten die geslagen werden in de 16e en 17e eeuw in Kampen, maar ook van het Nederlandse geld daarna, inclusief de Euro. Ook kun je zien waarmee er gehandeld werd in de Kogge-periode van 1200 tot 1400. Er is een replica van de kogge, die gemaakt is door Joop Koers van het Kampereiland (bekend van zijn miniatuurvoorstellingen) die prominent in de expositie staat. Mensen kunnen ook hun eigen munten of complete verzamelingen meebrengen die door experts op waarde zullen worden gewaardeerd. Voor de jongeren (tot 12 jaar) hebben we een leuke attentie.

De expositie wordt op donderdag 15 juni om 16.00 uur geopend.

Openingstijden
Vrijdag 16 en zaterdag 17 juni van 10:00 tot 18:00 uur
Zondag 18 juni van 13:00 tot 17:00 uur

't Huys der Kunsten en de Smederij
Spelen met water en vuur
Voorstraat 20 ('t Huys der Kunsten, de yogastudio) Voorstraat 16 (de Smederij)

In het Museumkwartier bevinden zich ’t Huys der Kunsten en de Smederij: het oudste huis van Kampen en de laatste werkende smederij. In ’t Huys worden foto’s van reflecties op het water geëxposeerd van de fotograaf Bouke Peterson. In de Smederij houdt smid Sven de Lang het vuur brandend. En wat krijg je als je water en vuur samenbrengt? Inderdaad, stoom! Een echte, werkende, lichtgevende stoommachine verbindt het geheel met elkaar op vrijdag. Op alle dagen kunnen kinderen in de Yoga Studio mandala’s en portretten tekenen. Op de binnenplaats staat een ijscocar en kun je bellen blazen. Op zondag vindt er bovendien een bijzondere bijdrage plaats van dichteres Bep Schilder. Op ieder heel uur zal zij haar beroemde gedicht over Kampen voordragen, die speciaal voor deze gelegenheid in het Engels is vertaald.

Openingstijden
Op vrijdag en zaterdag is ’t Huys der Kunsten & de Smederij geopend van 11:00 uur tot 20:00 uur en op zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

’t Huys is voorzien van toilet en is beperkt rolstoel toegankelijk.

Deltion College
Expositie Hanzekleding
Verschillende etalages in de Oudestraat

In verschillende etalages in de Oudestraat zijn poppen te zien die zijn aangekleed door studenten van de opleiding Mode Maat van het Deltion College. De studenten hebben kleding ontworpen met als thema de verschillende Hanzesteden.

Vanaf 24 mei zijn er poppen te bewonderen bij van Dongen, Steps, DA, het Posthuus, de Kleine en College style en vanaf 7 juni ook bij C&A, Way point, de Sport inn en Best brands & second hand.

Verhalenhuis Kampen
Humans of Hanze
Oudestraat 151

Verhalenhuis Kampen verzorgt in samenwerking met Quintus, Centrum voor Kunsteducatie een expositie tijdens de Hanzedagen; Humans of Hanze Lab. Deze expositie bestaat uit twee onderdelen:

Online
Op Facebook worden fotoportretten en korte interviews geplaatst van de tijdelijke 'bevolking' van de Hanzestad. Dit kunnen bijvoorbeeld inwoners, bezoekers/toeristen, kunstenaars, steigerbouwers of ondernemers zijn. Foto's en interviews worden gemaakt door cursisten van Quintus, waar Humans of Hanze als aparte cursus wordt gegeven met lessen portretfotografie en lessen interviewen. De serie loopt vanaf enkele dagen voor de Hanzedagen tot enkele dagen erna. Tijdens de Hanzedagen wordt er om het uur een portret geplaatst.

Fysiek
De expositie met fotoportretten is te zien aan de Oudestraat 151 en zal dus tijdens het evenement steeds verder groeien.

Pelgrimsreizen vanuit middeleeuws Kampen
Bibliotheek Margaretha (bereikbaar via de binnentuin)

Van 10 tot 24 juni zijn oude pelgriminsignes te bewonderen die zijn gevonden tijdens de verbouwing van Margaretha.
Je wordt wijs gemaakt over de betekenis en gebruik van pelgrimsinsignes en de reis van de rijkere Kamper bewoners naar Jeruzalem in de periode 1400 1550. Er is onderzoek gedaan naar de vele bestemmingen (21 nu bekend) waar de Kampenaren naar op pelgrimreis gingen. Elk van de plaatsen heeft een nummer (van oudste naar jongste jaartal) en een beschrijving van het aantrekkelijke profiel van dit doel. Waarom bijvoorbeeld op reis naar Keulen of naar St. Josse-sur-Mer? Op een kaart van West Europa zijn de bestemmingen aangeduid met voorgaande nummers.