Jaap Zwart 200x300

KAMPEN -  Jaap Zwart is een telg uit de bekende organistenfamilie Zwart. Kleinzoon van Jan Zwart (1877 – 1937), die in zijn tijd zoveel heeft betekend voor de populariteit het orgel als begeleidings- en concertinstrument. Jaap heeft een duidelijke mening hoe de muziek van zijn opa het meest tot zijn recht komt en als geen ander kan Jaap de muzikale context schetsen.

Waar was zijn opa mee bezig? Antwoord krijgt u op 20 juli als u het concert bezoekt dat Jaap Zwart die avond geeft in de Bovenkerk te Kampen. Aanvang 20.00 uur.

Sweelinck en Van Noordt waren zijn geliefde componisten. Luigi Bottazzo bood Jan Zwart “Les Maitres Contemporians de l’Orgue” aan. Jaap Zwart speelt enkele werken uit deze bundel. Ook werk van Liszt en al deze muziek geeft de orgelliederen en Fantasieën extra glans en profiel. Jaap eindigt het concert met werk van zijn opa. “Neem Heer mijn beide handen’ als orgellied en, hoe kan het ook anders, de bekende Fantasie over het Lutherlied tot besluit.

Jaap Zwart (1955) is opgegroeid in een muzikaal gezin en kwam al vroeg in aanraking met muziek. Vader Jaap Zwart sr. leidde zoonlief Jaap op voor het conservatorium. Daar studeerde Jaap piano bij Jan Kruyt en hoofdvak orgel bij Simon C. Jansen. Hedendaagse muziek kreeg hij gedoceerd door de componist Ton de Leeuw en ook studeerde Jaap Zwart ‘Theorie der Muziek’. Nu is Jaap Zwart zelf docent aan het conservatorium van Amsterdam in de vakken theorie, improvisatie en analytisch studeren. Als musicus is hij organist in de Grote Kerk van Harderwijk, de Zuiderkerk te Zwolle en de Andreaskerk te Hattem en een veelgevraagd begeleider, dirigent en pianist. Zijn specialiteit is het romantische repertoire.

Toegang €10/8/6,-. Meer informatie: www.debovenkerk.nl/orgelconcerten of orgelconcerten@debovenkerk.nl