jaap

KAMPEN -  Organist Jaap Zwart uit Hattem geeft op donderdag 20 juli een orgelconcert in de Bovenkerk te Kampen. het concert, dat op beide orgels van de kerk gegeven wordt, begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt 10 euro, inclusief een programmaboekje. Voor 65+ en jeugd- en jongeren gelden lagere tarieven. 

Jaap Zwart is een telg uit de bekende organistenfamilie Zwart. Kleinzoon van Jan Zwart (1877 – 1937), die in zijn tijd zoveel heeft betekend voor de populariteit het orgel als begeleidings- en concertinstrument. Jaap heeft een duidelijke mening hoe de muziek van zijn opa het meest tot zijn recht komt en als geen ander kan Jaap de muzikale context schetsen.

Waar was zijn opa mee bezig? Antwoorden vinden wij in het programma van deze avond. Sweelinck en Van Noordt waren zijn geliefde componisten. Luigi Bottazzo bood Jan Zwart “Les Maitres Contemporians de l’Orgue” aan. Jaap Zwart speelt enkele werken uit deze bundel. Ook werk van Liszt en al deze muziek geven de orgelliederen en Fantasieën extra glans en profiel. Jaap eindigt het concert met werk van zijn opa. “Neem Heer mijn beide handen’ als orgellied en, hoe kan het dit Lutherjaar ook anders, de bekende Fantasie over het Lutherlied tot besluit. 

 informatie: https://debovenkerk.nl/orgelconcerten en https://www.facebook.com/concertcommissie.bovenkerkkampen/