openmonumentendagkampenKAMPEN - De Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 9 september. Het landelijke thema is ‘Boeren, Burgers en Buitenlui!’. In de gemeente Kampen zijn dit jaar maar liefst 46 locaties geopend in de stad, de dorpen en het buitengebied. Met dank aan de inzet van veel vrijwilligers is er tijdens Open Monumentendag weer van alles te doen en te beleven voor jong en oud.

Speciaal voor Open Monumentendag is een brochure ontwikkeld. Daarin zijn alle monumenten en activiteiten vermeld die tijdens Open Monumentendag zijn te bezoeken. De brochure wordt huis-aan-huis in de gemeente Kampen verspreid en is ook verkrijgbaar bij het stadhuis en de vier punten van Tourist Info Kampen. De brochure en meer informatie zijn ook te downloaden op www.kampen.nl/openmonumentendag en via www.facebook.com/OMDKampen.

Boeren, Burgers en Buitenlui!
Het landelijke thema Boeren, Burgers, Buitenlui! past heel goed bij de Hanzestad Kampen. Als belangrijk knooppunt van handelsroutes kwamen lieden van binnen en buiten elkaar voortdurend tegen. Dit gebeurde in kerken en kloosters, op markten en in herbergen. Veel van deze plekken hebben nu een andere functie, maar zijn nog behouden in Kampen. Ga tijdens Open Monumentendag op zoek naar de sporen die boeren, burgers en buitenlui in de loop der eeuwen hebben achtergelaten.

Speciale activiteiten
Op de locaties is weer van alles georganiseerd. Loop bijvoorbeeld mee met een stadswandeling, doe de fietsroute op het Kampereiland of vaar met de Havana langs het IJsselfront. In de Lutherse Kerk kun je Lutherbier proeven. Of laat je fotograferen op de Nieuwe Toren of in de Museumboerderij Erf 29 in klederdracht. Bijzonder is de openstelling van het Gotisch Huis (alleen met rondleiding) en het schoolgebouw achter de Van Heutszkazerne. Beide panden staan op de drempel van een nieuwe toekomst en zijn nu nog in hun oude vorm te bekijken.

Voor kinderen
Kinderen kunnen op stap met Wouter, een middeleeuwse jongen die je met een speurtocht leidt langs interessante plekken in de stad. Haal de speurtocht op bij Stedelijk Museum Kampen en win leuke prijzen! En er is nog meer te doen voor kinderen: op diverse locaties kun je knutselen, kleuren, speuren, koeien melken of pannenkoeken eten. Genoeg ingrediënten voor een leuke en leerzame dag.