barones en de domineeKAMPEN - In de Johan van Mulkenzaal van de Stadskazerne wordt op 28 september een lezing gehouden door Wim Coster over zijn boek ‘De barones en de dominee, een verboden liefde in de 19e eeuw’. De aanleiding voor het boek is een waargebeurde bijzondere 19e-eeuwse liefdesgeschiedenis.

Als de jonge Zwolse Jeannette Pruimers, geboren barones van Dedem, in 1859 weduwe wordt, vindt ze troost bij dominee Johannes Gerrit van Rijn, getrouwd en vader van drie kinderen. De vele bezoeken van de dominee aan de barones leiden tot opspraak in de stad – en zelfs in het hele land, zeker als in de zomer van 1863 het bericht de ronde doet dat de weduwe in Zuid-Frankrijk een tweede kind heeft gekregen. De barones en de dominee, die alles ontkennen, liggen zwaar onder vuur: de schrijvende pers, theologen, juristen en journalisten, iedereen heeft een mening. De schrijver Multatuli neemt het in een open brief op voor de weduwe. Uiteindelijk komt het tot een reeks dramatische rechtszaken, daarna ontvluchtten de hoofdpersonen van deze waargebeurde tragedie Zwolle en het land.

Dit zorgvuldig gereconstrueerde verhaal kreeg lovende kritieken in de pers en werd najaar 2016 in toneelvorm opgevoerd.

De lezing begint om 20.00 uur. Entree kost 7 euro (Bibliotheekleden betalen 5 euro), inclusief een gratis pauze-drankje. Opgave vooraf wordt op prijs gesteld: via www.bibliotheekkampen.nl