nature 3302825 960 720

REGIO - Nederland Zoemt organiseert in het weekeinde van 21 en 22 april de eerste Nationale Bijentelling. Doe ook mee aan dit landelijk onderzoek door in je tuin gedurende een half uur bijen te tellen. Dit onderzoek is belangrijk, omdat het niet goed gaat met wilde bijen. Ruim de helft van de bijna 360 bijensoorten is bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor bestuiving van onze gewassen en wilde bomen en planten. Om de bij beter te kunnen helpen, is meer informatie nodig over waar bijen voorkomen en met hoeveel ze zijn. Ook in Overijssel.

Lees meer >

fritillaria meleagris 1329058 960 720

KAMPEN - De plantenwerkgroep van Natuurvereniging IJsseldelta gaat op zondag 22 april een wandeling maken door natuurgebied Scherenwelle, een prachtig uiterwaardengebied bij Wilsum. Men nodigt u uit om mee te wandelen en de bijzonder fraaie kievitsbloemen te bewonderen, die rond deze tijd in de uiterwaarden in bloei staan.

Lees meer >

20180408 weide wandelinge wilsum ir

WILSUM - IVN Zwolle organiseert op 22 april een weidewandeling in Wilsum. Vanaf de Sint Lambertuskerk, Dorpsweg 13 in Wilsum wandelt men door het uiterwaardengebied langs de IJssel. IVN hoopt op veel bloeiends, maar men gaat uitdrukkelijk op zoek naar de kievitsbloemen in dit gebied. En verder:  "Voor wie zijn wilgen belangrijk" en hoe zit het "Met je voeten in de IJssel”?

Lees meer >

eekhoorn klein

ZALK/WILSUM - Natuurliefhebbers kunnen zaterdag 14 april meelopen in twee natuurwandeltochten. Om 9.30 uur start een wandeling in het Zalkerbos onder leiding van Piet Bremer van de Provincie Overijssel. Deze wandeling start bij het Theehuis Zalkerveer in Zalk.

Lees meer >

groenburen

KAMPEN - Er zijn verschillende plaatsen in Nederland waar inwoners het initiatief nemen om samen en duurzaam te gaan wonen. In Emmen, Nijmegen en Zwolle bijvoorbeeld zijn dat soort bouw- en wooninitiatieven ontwikkeld. In Kampen is een aantal inwoners samen gestart met het wooninitiatief Groene Buren. De deelnemers komen ook van buiten Kampen, nu nog in een straal van 40 km.

Lees meer >

zalkerbos

ZALK - Het Zalkerbos is een klein en haast vergeten bos. Bij sommigen bekend, omdat de film 'Oorlogswinter' van Jan Terlouw zich er afspeelt. Wie van natuur houdt kan hier veel zien en  ontdekken. Het natuurgebied is ongeveer 33 hectare groot. Het gedeelte bos beslaat slechts 7 hectare. Op 8 april is er een wandeling uitgestippeld die ook langs de oevers van de IJssel met zijn aparte stroomdalflora gaat.

Lees meer >

kievitsbloem2

KAMPEN - Natuurvereniging IJsseldelta houdt zondagochtend 22 april een excursie naar wat de vereniging één van de mooiste gebieden van de gemeente Kampen noemt: Scherenwelle. Deze bijzondere uiterwaard langs de IJssel is de enige waar de wilde kievitsbloem te vinden is. De derde week van april is voor deze bijzonderheid het hoogtepunt van de bloeitijd. De plant komt er gelukkig in grote aantallen voor.

Lees meer >

rododendroncicadenb

ZWOLLE - Het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) en de Vereniging voor Veldbiologie-KNNV organiseren een 5-daagse cursus insectenherkenning. Het betreft 5 avondlessen op vrijdag met telkens aansluitend een veldexcursie op zaterdagochtend. Voorkennis is niet nodig.

Lees meer >

eerste kievitsei

REGIO -  Vrijdag 16 maart is omstreeks 10.40 uur op een oude maïsakker aan de Semmelinksdijk in Lutten het eerste kievitsei van Overijssel van dit jaar gevonden. Vrijwilliger Dick Wierbos vond het nest met één ei, drie dagen nadat in Zuid-Holland het eerste ei van Nederland werd gevonden. Met de vondst van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen nu ook in Overijssel echt begonnen.

Lees meer >

kievit

REGIO - Met het mooie weer van de afgelopen dagen zijn een groot deel van de weidevogels weer terug in het land. De vogels reageren eerder op de lengte van de dagen dan op de temperatuur. Verwacht wordt dat binnenkort het eerste kievitsei weer gevonden zal worden.

Lees meer >

vismigratierivier afsluitdijk

ZWOLLE - Een team van de Waddenvereniging houdt op donderdag 22 maart om 20.00 uur een interactieve lezing over de vismigratierivier die in 2018 wordt verwezenlijkt met financiële ondersteuning vanuit het Waddenfonds. Deze lezing in wijkcentrum Weijenbelt aan de Campherbeeklaan 82a in Zwolle wordt georganiseerd door de KNNV-Vereniging voor Veldbiologie afd. Zwolle & Waddenvereniging. 

Lees meer >

DquLyU J

KAMPEN - De nationale Boomfeestdag wordt op woensdag 14 maart in ons land voor de 61ste keer gevierd. Dit jaar is het thema: ‘Operatie Boomfeestdag: Maak ’t buiten beter!’.Ook de gemeente Kampen doet hier aan mee. Wethouder Marieke Spijkerman plant samen met leerlingen van basisschool C.N.S. de Groenling drie bomen en 1.500 stuks bosplantsoen. Dit gebeurt in IJsselmuiden ter hoogte van de ijsbaan, Trekvaart 139. Het planten begint om 8.45 uur en duurt tot ongeveer 10.00 uur.

Lees meer >

heideblauwtje2

ZWOLLE - IVN Zwolle start donderdag15 maart een vlindercursus. Er worden diverse aspecten belicht: Hoe is de vlinderbouw? Waar vind je vlinders? Hoe werkt bij vlinders hun voedselvoorziening, veiligheid en voortplanting?

De cursus omvat twee avonden, op 15 en 29 maart van 19.30 tot 21.00 uur. In mei en juli gaan de cursisten het veld in, op zoek naar deze bijzondere vliegers.

Lees meer >

boomfeestdag

KAMPEN - De Natuurspeelplaats bij kinderboerderij Cantecleer staat woensdag 14 maart in het teken van Boomfeestdag. Om 15.00 uur zal de eerste boom van het Voedselbos geplant worden. Aansluitend kan iedereen genieten van de verschillende festiviteiten.

Om in de sfeer van het Voedselbos te blijven zullen er noten met honing geserveerd worden en kunnen de kinderen hun eigen warme appeltje met jam maken. Alle lekkernijen worden gemaakt van natuurlijke producten die in het toekomstige Voedselbos zullen groeien.

Lees meer >

roerdomp corfikkert

KAMPEN - Natuurvereniging IJsseldelta en de Werkgroep Zwartendijk zijn met de provincie Overijssel overeengekomen om de zitting voor de Raad van State over de werkzaamheden in het Drontermeer af te gelasten. De aanleg van de drie rieteilandjes is per 1 maart (start broedseizoen) afgerond en de provincie heeft toegezegd niet verder in dat deel van het Drontermeer te werken.

Lees meer >

bever

ZWOLLE - IVN-Zwolle houdt zondag 11 maart van 14.00 tot 16.00 uur een excursie waarin speuren naar sporen centraal staat. Sporen van de bever zoals op de foto, maar ook van andere knaagdieren, watervogels, de elementen en zelfs insecten. Er wordt langs/door de uiterwaard (afhankelijk van de waterstand) en door het Engelse Werk gelopen.

Lees meer >

bij

DRONTEN – De Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar. De helft van alle 358 soorten is bedreigd, en dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

Lees meer >

IMG 1336IMG 1337IMG 1388IMG 1400IMG 1410IMG 1414

Klik op een foto om een groot formaat te zien.

(Foto's: Fred Sollie) 

kievitjeFS

REGIO - Binnen enkele weken bevolken kieviten, scholeksters, tureluurs en grutto’s de akkers en weilanden. Om deze vogels te behouden, dienen ze goed beschermd te worden. Landschap Overijssel is daarom op zoek naar vrijwilligers die daaraan hun steentje bij willen dragen.

Nieuwe vrijwilligers volgen eerst de basiscursus ‘weidevogelbescherming’. Tijdens deze cursus van twee avonden maken ze kennis met de meest voorkomende weidevogels en het werk als weidevogelbeschermer.

Lees meer >

lichens 939854 960 720

ZWOLLE - Korstmossen, een bijzondere samenlevingsvorm van schimmels en algen, vertonen heel veel verschillende vormen die onder een loep duidelijk worden. Ze komen voor op bomen, op stenen en ook op kale bodems zoals stuifzanden. Veel soorten korstmossen zijn heel gevoelig voor de luchtkwaliteit en ze worden daarom vaak geïnventariseerd om de luchtkwaliteit te monitoren.

Erik van Dijk geeft op donderdag 1 maart om 20.00 uur hierover een lezing met de titel 'Ontwikkelingen gedurende de laatste 40 jaar' in Wijkcentrum Weijenbelt aan de  Campherbeeklaan 82a (zijingang) in Zwolle

Lees meer >