storm 1REGIO - De storm van donderdag is voorbij maar volgens Staatsbosbeheer duurt het nog even voordat de bossen weer goed begaanbaar zijn. Boswachters zijn druk bezig met het weghalen van bomen van wegen en paden en ze inspecteren het bos op loshangende takken die naar beneden kunnen vallen.

Lees meer >

beestjesKAMPEN - In de bodem leven talloze organismen zoals bacteriën, schimmels, protozoa, nematoden, mijten, slakken en wormen. En allemaal in verbijsterende aantallen en een onvoorstelbare diversiteit. Op uitnodiging van Groei & Bloei Kampen vertelt Marc Siepman op 23 januari wat ze met elkaar te maken hebben en hoe je ze kunt gebruiken om je te helpen. Want een kwart van de biodiversiteit leeft ondergronds en al die kleine beestjes helpen om plagen en ziektes de kop in te drukken en de planten veel gezonder te maken.

Lees meer >

ijsbeer jelte rozemaZWOLLE - Bioloog Jelte Rozema geeft woensdagavond 17 januari een lezing over zijn vele expedities naar de Noordpool. Rozema heeft vanaf 1998 vanuit de Vrije Universiteit veel onderzoek op zowel de noord- als zuidpool verricht. Op de toendra van Spitsbergen werd rond Longyearbyen en bij Ny Alesund in het noorden gemeten hoe planten als de poolwilg, kraaiheide en het poolklokje na het smelten van de sneeuw in de heel korte poolzomer groeiden en bloeiden.

Lees meer >

KAMPEN - In heel Nederland is het waterpeil hoger dan normaal. Dat is ook bij de IJssel in de gemeente Kampen het geval.

Roodborstje Berkum PvL 2016ZWOLLE - Ontdek het voorjaar en de vogels die binnen vliegen tijdens 11 wekelijkse wandelingen in de Zwolse natuur tijdens de IVN-vogelzangcursus en leer vogels herkennen aan hun zang. Deze cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De cursus start begin maart, loopt tot half mei en wordt gegeven op maandag- of zaterdag­ochtend, vaak in het Engelse Werk, maar met regelmatig uitstapjes naar andere Zwolse of Hattemse gebieden.

Lees meer >

ZALK - Ook langs de Zalkerdijk is het water ver buiten de oevers getreden. Henk Tabois maakte er een video van.

 

kampereiland4KAMPEN – De bekende natuurfotograaf Philip Friskorn geeft op uitnodiging van Natuurvereniging IJsseldelta op 18 januari een lezing over Nationaal Landschap IJsseldelta.De lezing is volgens de fotograaf "een natuurbelevenis in het gebied tussen Zwolle en de monding van de IJssel, de mooiste rivier van Nederland. Beleef de seizoenen met een ouderwets strenge winter, waarbij de IJssel zelfs dichtvriest."

Lees meer >

ijsbeer jelte rozemaZWOLLE - Bioloog Jelte Rozema geeft woensdagavond 17 januari een lezing over zijn vele expedities naar de Noordpool. Rozema heeft vanaf 1998 vanuit de Vrije Universiteit veel onderzoek op zowel de noord- als zuidpool verricht. Op de toendra van Spitsbergen werd rond Longyearbyen en bij Ny Alesund in het noorden gemeten hoe planten als de poolwilg, kraaiheide en het poolklokje na het smelten van de sneeuw in de heel korte poolzomer groeiden en bloeiden.

Lees meer >

rvsKAMPEN - De komst van de doorgaande vaarverbinding van het Reevediep is de Werkgroep Zwartendijk al jaren een door in het oog. De werkgroep is er bij de Raad van State tegen in beroep gegaan. Dat meldt RTV Oost.

Lees meer >

hazelnootboorder kleinKAMPEN - De Vereniging van NatuurFotografen Noord-West Overijssel houdt dinsdag 19 december haar jaarlijkse wedstrijdavond. De foto's van de leden worden dit jaar beoordeeld door natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen. De avond wordt gehouden in zalencentrum De Leuke Hanzestad aan de IJsseldijk 12 in Kampen. De toegang is gratis.

Lees meer >

blauwe kiekKAMPEN - De vogelwerkgroep van natuurvereniging IJsseldelta organiseert zaterdag 9 december een dagexcursie naar het Lauwersmeer. Bezocht worden onder andere het uitzichtpunt De Pomp, Zoutkamp, het Jaap Deensgat, de haven van Lauwersoog, de Bantpolder en de pier bij Paessens Moddergat.

Lees meer >

kievitKAMPERVEEN - "Als het nest van een grutto eenmaal is verstoord, komt ‘ie niet meer terug", weet weidevogelboer Jaco den Uijl in Kamperveen uit ervaring. "Een kievit wel, die laat zich niet zomaar wegjagen." Met een beetje fantasie zou je hem een ‘kievit’ kunnen noemen, want ook Den Uijl liet zich niet wegjagen; achttien jaar geleden verhuisde hij zijn bedrijf vanuit het gebied wat nu woonwijk Het Onderdijks is naar zijn huidige boerderij aan de Jules van Hasseltweg.

Lees meer >

gruttoKAMPERVEEN -  De familie Den Uijl-Postma is bereid gevonden om weidevogelboer te worden. De familie Snel wil het huidige contract graag uitbreiden. Daarmee is meer dan de benodigde compensatie-opgave bereikt in de regio IJsseldelta. De realisatie van optimale weidevogelgebieden is noodzakelijk, omdat door de aanleg van het Reevediep landbouwgrond (en dus weidevogelgebied) andere functies krijgt, zoals water en natuur.

Lees meer >

kleinezwanen kleinREGIO - Natuurliefhebbers kunnen zaterdag 25 november van 10.00 tot 12.00 uur mee met een excursie van Natuurmonumenten in de Vreugderijkerwaard. Deze excursie is geschikt voor volwassenen en kinderen en heeft als titel 'de natuur bereidt zich voor op de winter'.

Lees meer >

IJssel3REGIO – De ecologie van de IJssel tussen Kampen en Dieren is weer op orde. Dat concludeert Rijkswaterstaat. In 2009 bleek dat de IJssel niet voldeed aan de Europese normen van de Kaderrichtlijn Water. Dieren en planten die voor hoorden te komen langs de IJssel waren verdwenen. Dat kwam voornamelijk doordat de IJssel zo geschikt mogelijk was gemaakt voor binnenvaart van de Rijn naar het IJsselmeer.

Lees meer >

noorderlicht G SleurinkKAMPEN - Het noorderlicht is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer. Het is vaak een lichte gloed of bestaat uit bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht.

Dinsdag 17 oktober geeft drs. Marjan Spijkers een lezing over dit bijzondere natuurverschijnsel in zalencentrum De Leuke Hanzestad.

Lees meer >

oehoe2KAMPEN - Nederland behoort tot de meest verlichte landen op aarde. Al dat licht verstoort de nachtelijke natuur en kost heel veel energie. Daarom vindt op 28 oktober de Nacht van de Nacht plaats. Duizenden lichten gaan uit en overal zijn er nachtactiviteiten.

Lees meer >

NatuurwerkdagREGIO - Wie zin heeft in een dagje buiten knotten, tuinieren of zwerfvuil opruimen kan zaterdag 4 november meedoen aan de landelijke Natuurwerkdag. Op veel locaties zijn speciale activiteiten voor kinderen, zodat het hele gezin mee kan doen. Na afloop is er soep. Vorig jaar deden ruim 1.500 vrijwilligers mee in Overijssel. Deelnemers kunnen zich aanmelden via www.natuurwerkdag.nl.

Lees meer >

herfstroggebotzandDRONTEN - Staatsbosbeheer houdt tijdens de herfstvakantie op zondag 22 oktober en woensdag 25 oktober een tocht voor het gezin door het herfstbos in Roggebotzand. De boswachter laat zien hoe de natuur verandert in dit seizoen.

Lees meer >

excursie2KAMPEN - De vogelwerkgroep van Natuurvereniging IJsseldelta gaat zaterdag 7 oktober op excursie naar de Zeeuwse Delta en dan met name de eilanden Goeree Overflakkee en Schouwen Duiveland.

Lees meer >