pb Ons Vermaak last activteiten af foto pexels

KAMPEN – ‘We zien graag dat mensen zo gezond als een vis blijven’, vertelt voorzitter Renko van Bodegraven van HV Ons Vermaak. ‘Dus hebben we besloten om als hengelaarsvereniging al onze activiteiten tot en met 7 juli te annuleren.’

Lees meer >

NNN Frank Franssen

Tijdens de langste dagen van het jaar, van 22 tot en met 24 juni, kun je na je gewone dag- en avondbezigheden ook nog naar nachtvlinders kijken. Dan is namelijk de veertiende Nationale Nachtvlindernacht. Verspreid over het hele land worden nachtvlinderactiviteiten gehouden.

Juni is een leuke maand om naar nachtvlinders te kijken: er zijn heel veel soorten te verwachten, waaronder spectaculaire pijlstaarten zoals groot en klein avondrood en pauwoogpijlstaart. Ook spinneruilen met vervaarlijk klinkende namen als grote beer en gele tijger, en tandvlinders waaronder snuitvlinder en wapendrager, kunnen worden aangetroffen.

Lees meer >

bij

KAMPEN - Bijen zijn heel belangrijk voor mensen. Zonder bijen zou de supermarkt leeg zijn. Voor 75 procent van al onze gewassen is de bij noodzakelijk. Verschillende soorten fruit en groenten zouden verdwijnen als de bij er niet meer is, maar ook producten als koffie en zonnebloemolie. Het gaat echter niet goed met de bijen, onder andere omdat er te weinig geschikt leefgebied voor hen is.

Lees meer >

plantexcursie

KAMPEN - Van de Mandjeswaard zijn nog niet veel plantgegevens bekend, terwijl er volgens natuurvereniging IJsseldelta toch bijzondere soorten te vinden zijn in de wegbermen en langs de sloten. Tijdens vorige excursies van de natuurvereniging werden bijzonderheden als zilte zegge, bevertjes en geelhartje gevonden.

Tijdens de excursie op woensdagavond 30 mei wordt Erf 1 bezocht, het biologische melkveebedrijf van Harry Bruins en zijn familie in de Mandjeswaard.

Lees meer >

mandemakershut

KAMPEN - Wethouder Gerrit Jan Veldhoen en Jacqueline van Werven–Gunnink openden woensdag 16 mei de vogelkijkhut in Mandjeswaard. De realisatie van de hut is één van de mijlpalen uit het project van Natuurmonumenten en de Provincie Overijssel voor rietherstel in het Zwarte meer. Vanuit deze vogelkijkhut is een fraai deel van het rietland, het Zwarte Meer en in de verte het Vogeleiland te overzien. Met deze opening vierde Natuurmonumenten tevens de Natura 2000-dag.

Lees meer >

bermen

KAMPEN - Binnenkort worden de bermen en slootkanten in de wijken weer gemaaid. De eerste maaironde start aan het einde van het broedseizoen. Om te voorkomen dat er eventuele nesten beschadigd worden, controleren medewerkers van de gemeente eerst de bermen en slootkanten voordat ze starten met maaien.

Maar hulp is welkom, laat de gemeente weten. Weet u nu al dat er een nest of broedplaats bij u in de buurt is? Geef dit dan door aan de gemeente. Stuur een e-mail naar a.kalter@kampen.nl of b.tenbrinke@kampen.nl. Vermeld hierbij het adres en stuur eventueel een foto mee. De nesten worden dan gemarkeerd om schade te voorkomen.

Lees meer >

Gentiana ciliata 2 Franjegentiaan Saxifraga Marijke Verhagen

KAMPEN - De plantenwerkgroep van Natuurvereniging IJsseldelta Kampen brengt zaterdag 26 mei een bezoek aan natuurgebied Silberberg/Lengerich in Duitsland. Het gebied ligt vlakbij Osnabrück. Er is daar een zeer oud graslandreservaat te vinden waar diverse soorten orchideeën en veel andere bijzondere plantensoorten groeien, zoals heidezegge, franjegentiaan (foto), wolfskers, aarddistel en zinkveldmuur.

Lees meer >

karekie kleint

KAMPEN - De vogelobservatiehut 'Mandemakers hut' in Mandjeswaard is klaar. Op 16 mei openen de naamgeefster van de hut, mevrouw Van Werven–Gunnink, en wethouder Veldhoen de observatiehut voor het publiek. Belangstellenden zijn daarbij vanaf 14.45 uur welkom.

De hut bevindt zich aan de Mandjeswaardweg in de bocht tussen de nummers 11 en 22. Rond 15.00 uur zal er een toelichting worden geven op het project 'A better LIFE for Bittern'.

Lees meer >

struinexpeditie2

KAMPEN - Basisscholen uit gemeente Kampen kunnen kosteloos deelnemen aan een leuk natuuruitje: Expeditie Uiterwaard. Tijdens Expeditie Uiterwaard voeren leerlingen uit groep 7 en 8 educatieve opdrachten uit in de uiterwaarden langs de IJssel bij Zalk. Een ochtend avontuurlijk struinen, beleven en leren over Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Ervaren expeditiegidsen begeleiden deze struintocht.

Lees meer >

Groene specht

ZWOLLE - Welke vogels zijn er zoal te zien in een stadspark? In het park op zoek gaan naar een groene specht, ijsvogel, goudhaantje en vele andere zangvogels, roofvogels en misschien wel de bosuil. Op eerste pinksterdag, 20 mei, organiseert IVN een vroege vogel excursie. U loopt onder begeleiding van ervaren gidsen door bospark Zandhove. Leer je weg kennen in de kakofonie van vogelgeluiden en vergroot je beleving van de vogels in de natuur.

Lees meer >

plantexcursie

KAMPEN - Van de Mandjeswaard zijn nog niet veel plantgegevens bekend, terwijl er volgens natuurvereniging IJsseldelta toch bijzondere soorten te vinden zijn in de wegbermen en langs de sloten. Tijdens vorige excursies van de natuurvereniging werden bijzonderheden als zilte zegge, bevertjes en geelhartje gevonden.

Lees meer >

nature 3302825 960 720

REGIO - Nederland Zoemt organiseert in het weekeinde van 21 en 22 april de eerste Nationale Bijentelling. Doe ook mee aan dit landelijk onderzoek door in je tuin gedurende een half uur bijen te tellen. Dit onderzoek is belangrijk, omdat het niet goed gaat met wilde bijen. Ruim de helft van de bijna 360 bijensoorten is bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor bestuiving van onze gewassen en wilde bomen en planten. Om de bij beter te kunnen helpen, is meer informatie nodig over waar bijen voorkomen en met hoeveel ze zijn. Ook in Overijssel.

Lees meer >

fritillaria meleagris 1329058 960 720

KAMPEN - De plantenwerkgroep van Natuurvereniging IJsseldelta gaat op zondag 22 april een wandeling maken door natuurgebied Scherenwelle, een prachtig uiterwaardengebied bij Wilsum. Men nodigt u uit om mee te wandelen en de bijzonder fraaie kievitsbloemen te bewonderen, die rond deze tijd in de uiterwaarden in bloei staan.

Lees meer >

20180408 weide wandelinge wilsum ir

WILSUM - IVN Zwolle organiseert op 22 april een weidewandeling in Wilsum. Vanaf de Sint Lambertuskerk, Dorpsweg 13 in Wilsum wandelt men door het uiterwaardengebied langs de IJssel. IVN hoopt op veel bloeiends, maar men gaat uitdrukkelijk op zoek naar de kievitsbloemen in dit gebied. En verder:  "Voor wie zijn wilgen belangrijk" en hoe zit het "Met je voeten in de IJssel”?

Lees meer >

eekhoorn klein

ZALK/WILSUM - Natuurliefhebbers kunnen zaterdag 14 april meelopen in twee natuurwandeltochten. Om 9.30 uur start een wandeling in het Zalkerbos onder leiding van Piet Bremer van de Provincie Overijssel. Deze wandeling start bij het Theehuis Zalkerveer in Zalk.

Lees meer >

groenburen

KAMPEN - Er zijn verschillende plaatsen in Nederland waar inwoners het initiatief nemen om samen en duurzaam te gaan wonen. In Emmen, Nijmegen en Zwolle bijvoorbeeld zijn dat soort bouw- en wooninitiatieven ontwikkeld. In Kampen is een aantal inwoners samen gestart met het wooninitiatief Groene Buren. De deelnemers komen ook van buiten Kampen, nu nog in een straal van 40 km.

Lees meer >

zalkerbos

ZALK - Het Zalkerbos is een klein en haast vergeten bos. Bij sommigen bekend, omdat de film 'Oorlogswinter' van Jan Terlouw zich er afspeelt. Wie van natuur houdt kan hier veel zien en  ontdekken. Het natuurgebied is ongeveer 33 hectare groot. Het gedeelte bos beslaat slechts 7 hectare. Op 8 april is er een wandeling uitgestippeld die ook langs de oevers van de IJssel met zijn aparte stroomdalflora gaat.

Lees meer >

kievitsbloem2

KAMPEN - Natuurvereniging IJsseldelta houdt zondagochtend 22 april een excursie naar wat de vereniging één van de mooiste gebieden van de gemeente Kampen noemt: Scherenwelle. Deze bijzondere uiterwaard langs de IJssel is de enige waar de wilde kievitsbloem te vinden is. De derde week van april is voor deze bijzonderheid het hoogtepunt van de bloeitijd. De plant komt er gelukkig in grote aantallen voor.

Lees meer >

rododendroncicadenb

ZWOLLE - Het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) en de Vereniging voor Veldbiologie-KNNV organiseren een 5-daagse cursus insectenherkenning. Het betreft 5 avondlessen op vrijdag met telkens aansluitend een veldexcursie op zaterdagochtend. Voorkennis is niet nodig.

Lees meer >

eerste kievitsei

REGIO -  Vrijdag 16 maart is omstreeks 10.40 uur op een oude maïsakker aan de Semmelinksdijk in Lutten het eerste kievitsei van Overijssel van dit jaar gevonden. Vrijwilliger Dick Wierbos vond het nest met één ei, drie dagen nadat in Zuid-Holland het eerste ei van Nederland werd gevonden. Met de vondst van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen nu ook in Overijssel echt begonnen.

Lees meer >