pvda

KAMPEN - Aanstaande donderdag stemt de raad over het initiatiefvoorstel van D66, VVD en PvdA over de proef met open supermarkten op zondag. Er ligt ook een voorstel van de coalitie van CDA. CU, GBK en GroenLinks. Aan de PvdA werd gevraagd wat de verschillen zijn.

Waarom deze twee voorstellen?
Ondernemers en inwoners hebben tijdens de verkiezingen vaak de wens geuit om op zondag open te mogen. Alle politieke partijen hebben in de campagne hun mening laten horen. Er werd verwacht dat het nieuwe college een besluit zou nemen maar dat gebeurde niet. GBK, CDA, CU en GroenLinks willen eerst een gesprek met de samenleving.

Wat willen ze dan?
 CDA. CU, GBK en GroenLinkswillen dat een groep van drie of vijf “wijzen” van buiten Kampen gesprekken gaat voeren met organisaties en/ of inwoners. De wijzen mogen zelf weten hoe ze dit gaan doen. De bedoeling is dat het wederzijds begrip wordt vergroot. Dit proces gaat negen maanden duren en daarna brengen de wijzen een advies uit. Vervolgens wordt dit advies in stemming gebracht maar iedere partij mag zijn of haar eigen afweging maken. De kosten zijn ongeveer €10.000 euro.

Wat wil de PvdA?
De PvdA vindt dat er al veel en lang gesproken is over dit onderwerp. Sommige politieke partijen zijn uit principe tegen of voor en wij denken dat dit door meer praten niet zal veranderen. Er zijn ook partijen met praktische bezwaren, ze twijfelen bijvoorbeeld of er wel behoefte is aan een zondagsopenstelling en of het geen overlast geeft voor kerkgangers. Om hier een goed antwoord op te krijgen willen wij de supermarkten voor een periode van één maand de kans geven om open te zijn. Na deze maand peilen we door middel van het burgerpanel hoe Kampenaren dit hebben beleefd. Daarnaast voert de PvdA, net als de coalitie, ook gesprekken. De partij doet dus een kwantitatief èn een kwalitatief onderzoek, gebaseerd op echte ervaringen. Hierna neemt de raad een besluit waarbij iedereen vrij is om een eigen keuze te maken. Dit traject duurt ongeveer 5 maanden en kost €3.000 euro.

De PvdA wil  niet alleen een gesprek over de zondagsopening maar ook een kwantitatief onderzoek dat gebaseerd is op echte ervaringen met een proefopenstelling. Het voorstel is niet alleen sneller en goedkoper maar het zal vooral echt inzicht geven in hoe Kampenaren tegen open supermarkten op zondag aankijken.

Kijk en vergelijk zelf:

Hier het voorstel van de PvdA: https://kampen.raadsinformatie.nl/…/2018-11-01_DEF_%2802%29…

En hier het voorstel van GBK, CU, CDA en Groenlinks
https://kampen.raadsinformatie.nl/…/Initiatiefraadvoorstel_…

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment