ijssel

KAMPEN - Als het aan de gemeenteraad van Kampen ligt komt ‘The Great Bubble Barrier’,  de luchtbellenbarrière die plastic afval uit rivieren kan halen, permanent in de IJssel te liggen. Donderdagavond steunden alle partijen fractievoorzitter Richard Boddeus van Kampen Sociaal in de oproep aan het college om werk te maken van een schonere IJssel. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen moet nu met betrokken partijen als Rijkswaterstaat, het Waterschap en de Provincie om tafel gaan zitten om plaatsing van het luchtbellengordijn mogelijk te maken.

 The Great Bubble Barrier

Drie vrouwen wilden een eind maken aan al het plastic wat in de wateren ronddrijft en waarvan het milieu ernstig schade ondervindt. Ze bedachten een buis met gaatjes die net iets boven de bodem van een rivier gelegd kan worden, waardoor lucht heen geblazen wordt zodat er bellen ontstaan. De bellen zorgen ervoor dat plastic naar boven komt en door de Bubble Barrier scheef te leggen en gebruik te maken van de stroming drijft het plastic naar de zijkant waar het uit het water gehaald kan worden. Zo wordt voorkomen dat het plastic verder kan drijven richting zeeën en oceanen. Vissen en boten hebben geen last van de Bubble Barrier.

Kampen Sociaal fractievoorzitter Richard Boddeus vroeg zich af of de Bubble Barrier, na de proef  in november 2017 in de IJssel bij Kampen, niet permanent geplaatst kan worden: ‘Het luchtbellenscherm bewees zijn dienst en werd na drie weken weer uit het water gehaald. Een product wat relatief eenvoudig geplaatst kan worden met zoveel milieuwinst verdient een vervolg. Nu wil de gehele gemeenteraad het luchtbellenscherm in de IJssel en moet het college aan de slag, samen met andere partijen, om ervoor te zorgen dat de Bubble Barrier een permanente plek krijgt in de mooiste rivier van Nederland.’

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment