groenlinks

WILSUM - GroenLinks krijgt veel vragen over Lelystad Airport. Sommige mensen weten niet goed wat er speelt. Anderen willen iets doen en willen hun bezwaren laten horen maar weten niet hoe ze dat kunnen doen. Op woensdag 13 februari organiseerde Groen Links een spreekuur in Kampen. Een tweede avond staat gepland op maandag 18 februari in Wilsum. Dit spreekuur is in café IJsselzicht aan de Dorpsweg 50a in Wilsum van 19.30 uur tot 21.00 uur.

Lelystad Airport wordt geopend in 2020, als het aan het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat ligt dan. Uiteindelijk gaan er 45.000 vliegtuigen vertrekken en landen. Maar omdat het luchtruim vol is, vliegen de vliegtuigen de eerste jaren noodgedwongen laag. Een flink deel van de vliegtuigen vliegt ook over de gemeente Kampen, op een hoogte van slechts 900 – 1.800 meter. Dat duurt in elk geval tot het Nederlandse luchtruim is ‘heringedeeld’.

Minder
Raadslid Niels Jeurink hierover: “GroenLinks is het hier volstrekt niet mee eens. We vinden dat er minder moet worden gevlogen in plaats van meer, zodat Lelystad Airport helemaal niet open hoeft. Dat kan door internationaal treinverkeer flink te stimuleren en door de prijs van het vliegen eerlijker te maken.”

De vliegroutes gaan recht over Kamperveen, Wilsum en ’s-Heerenbroek en gaan in Kampen ook over het Onderdijks, het Stationsgebied en de mogelijke toekomstige wijk Reeve.

Overlast
Niels Jeurink: “De vliegtuigen van en naar Lelystad Airport zorgen er voor flink wat geluidoverlast en verslechtering van de luchtkwaliteit. Ook kruisen ze belangrijke trekroutes van vogels, met alle gevolgen van dien. De toename van het vliegverkeer zorgt bovendien voor een flinke toename van de uitstoot van CO2 en draagt daarmee bij aan verdere opwarming van de aarde. Dat moet je allemaal niet willen.”

Zienswijze
Tijdens het spreekuur kunt u als u dat wilt ook een zienswijze maken én indienen. GroenLinks helpt u daarbij met informatie. GroenLinks zorgt voor alles wat daarvoor nodig is, maar u mag natuurlijk ook zelf een laptop/tablet meenemen. U kunt een kant-en-klare zienswijze sturen maar u kunt ook een zienswijze sturen die u zelf schrijft.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment