thumbnail ZwolsSongwritersGilde CreaPictures

ZWOLLE - Op donderdag 11 maart verschijnt op het YouTube kanaal van Hedon Productiehuis de eerste aflevering van het tweede seizoen van de gratis online cursus songwriting. De Zwolse muzikanten Esther Groenenberg en Bertolf Lentink hebben vanuit het Zwols Songwriters Gilde wederom een serie video’s opgenomen. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering te bekijken via www.hedonproductiehuis.nl/songwritersgilde. Naast de video’s zijn er ook verdiepende opdrachten beschikbaar.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

provincie overijssel

REGIO -  Familiebedrijven leveren een grotere bijdrage aan de regionale economie in Overijssel dan in andere provincies. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee is Overijssel koploper als je kijkt naar de gezamenlijke omzet van alle familiebedrijven. Ook  is het aandeel familiebedrijven in Overijssel groter dan het landelijk gemiddelde. Dat komt uit een analyse van de CBS-cijfers door het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven (Windesheim), die deze samen met provincie Overijssel uitvoerde.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

strategische innovatie

REGIO - Overijssel en Gelderland zetten de komende jaren vol in op een groene en digitale economie, waarin herstel en innovatie de boventoon voeren. De plannen zijn samengevat in een Oost-Nederlandse innovatie- en investeringsagenda (SIIA). Algemeen directeur Wendy de Jong van Oost NL presenteerde deze  mede namens beide provincies tijdens een webcast over de Kracht van Oost. De provincies, regio’s en Oost NL investeren in innovaties op gebied van veilig en duurzaam voedsel, gezondheidszorg, digitalisering, schone energie en circulaire economie. Ze nodigen het nieuwe kabinet en de Europese Unie uit om mee te investeren.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

botter

REGIO - De provincies Flevoland, Friesland en Overijssel willen de kosten op zich nemen voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een investeringsfonds voor de Bruine Vloot. Dat is vandaag bekend gemaakt tijdens een symposium over de toekomst van de Bruine Vloot. De scheepseigenaren hebben steeds meer moeite om reguliere banken bereid te vinden in de broodnodige investeringen die nodig zijn om de schepen varend te houden. Met een eigen investeringsfonds zou dit marktfalen bij de banken kunnen worden ondervangen. Het onderzoek moet de haalbaarheid van zo’n fonds aantonen.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

slogan

REGIO - Of je nu uit Salland, Twente of het land van Vollenhove komt: een Nedersaksische bedrijfsspreuk siert je bedrijf. Daarom gaat de IJsselacademie op zoek naar de leukste Overijsselse bedrijfsslogan in onze streektaal! Je kan er niet om heen: op de radio en op televisie hoor en zie je vaker reclames in het dialect. Heb jij ook al een mooie slogan in dialect voor jou bedrijf? Of heb je er zojuist ééntje bedacht? Deel ‘m met de IJsselacademie en wie weet wordt jouw Nedersaksische bedrijfsslogan de beste van Overijssel.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

ijsselacademie

REGIO - Ben jij een Overijsselaar met creatief taalgevoel? Doe dan mee met de poëziewedstrijd ‘Thuus’ van de Provincie Overijssel, de IJsselacademie en het Twentehoes. Schrijf een origineel gedicht in het Nedersaksisch en maak kans op een plek op het podium tijdens de Internationale Streektaalconferentie.

De poëziewedstrijd is toegankelijk voor iedereen. Het thema is ‘Thuus’ omdat we het afgelopen jaar veelal thuis hebben gezeten. Lukt het jou om juist aan dit onderwerp een creatieve draai te geven? Schrijf dan een origineel gedicht van maximaal één A4’tje en stuur deze voor 21 maart naar poeziewedstrijd@ijsselacademie.nl. Jouw creatie wordt beoordeeld door de bekende Twentse schrijver Jaap Scholten, taalexpert Willemijn Zwart en gedeputeerde Roy de Witte.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

paling

REGIO - De Randmeren hebben er op woensdag 3 maart 2,5 miljoen jonge palingen bijgekregen. Vanuit het historische Elburg werd een deel ervan uitgezet vanaf twee vissersboten. De jonge palingen werden per vrachtwagen uit Frankrijk aangevoerd. Nadat ze op de kade werden ze gewogen en geteld, zijn ze in de natuur vrijgelaten.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

968883 511490785589338 733247168 n

ZWOLLE - In de strijd tegen corona heeft Isala een desinfectierobot van de Europese Commissie gekregen waarmee snel en effectief corona-verpleegkamers gedesinfecteerd kan worden. Deze desinfectie-robots werken met UV-C licht.  Door deze versnelde vorm van reinigen komen kamers eerder beschikbaar voor nieuwe patiënten. Ook kan de robot worden ingezet om andere ziekenhuisinfecties te voorkomen.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Leferink Statenzaal

ZWOLLE – Woensdag 3 maart 2021 zal de Provinciale Statenvergadering van Overijssel de boeken ingaan als een bijzondere dag. Voor het eerst in de geschiedenis zal de Statenvergadering deels in de Nedersaksische taal plaatsvinden. Initiatiefnemer is VVD woordvoerder Cultuur Dinand Leferink (Goor). Hij vond in de zomer van 2020 met zijn motie ‘Nedersaksisch in de Statenzaal’ een ruime meerderheid in Provinciale Staten aan zijn zijde. Morgen is het zover, dan zal de motie uitgevoerd worden. Leferink: ‘Het Nedersaksisch leaft en verbeent oons met het verleed’n, maar ok met de toekomst. Het heurt bie het Noaberschop. Of ie noe een Drent, een Tukker, Sallander of nen Achterhooker bunt. Oonze Nedersaksische cultuur dech nit in greenzen – maar verbeend oons met mekoar”.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

provincie overijssel

ZWOLLE - Een ‘hypotheek’ die wordt afgelost met maatschappelijke activiteiten in plaats van geld. Dat kan vanaf deze week opnieuw bij de provincie Overijssel met de subsidieregeling ‘Sociale Hypotheek’. De deuren van multifunctionele accommodaties in Overijssel zijn momenteel gesloten. Kulturhusen, dorpshuizen, wijkcentra zijn meer dicht dan open geweest het afgelopen jaar. Het zijn vaak plekken die staan voor het hart van de samenleving. Het voortbestaan van deze accommodaties wordt beïnvloedt door de financiële gevolgen van de tijdelijke sluiting. Daarom biedt de provincie Overijssel een subsidie aan die kan worden afgelost met de inzet van vrijwilligerswerk.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

koe

REGIO  -  Lokale initiatieven die de leefbaarheid op het platteland vergroten, zijn goed uit de startblokken. De provincie Overijssel kent in februari 18 initiatieven subsidie toe waarmee bewoners, bestuurders en ondernemers samen aan de slag kunnen om een positieve stempel te drukken op hun dorpsgemeenschap. Om de impact van al die lokale kracht verder te versterken, opent de provincie op 1 maart de tweede regeling ‘Leefbaar Platteland’ en biedt zo een financiële steun in de rug. Hiervoor is 600.000 euro beschikbaar.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

spl

- Door Alida Bosma - 

We vertrekken om 8:00 uur van huis met de auto en rijden naar landgoed Eyckenstein bij Bilthoven. We laten de auto staan en nemen de bus naar het station in Bilthoven. Daar stappen we op de trein naar station Amersfoort waar het begin van onze route is. De zon schijnt al volop en als snel merken we dat we te veel kleren aan hebben. Het is nog even wennen deze temperatuur, dus de winterjas en broek is al snel te warm. We wandelen door het gebied “lange en korte duinen”. Het is een heuvelachtig gebied afgewisseld met heide, loof- en dennenbomen en stuifzand duinen.

Fotoreportage

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Isala entree

ZWOLLE - Naast artsen en verpleegkundigen op de IC zijn er nog vele anderen die direct of indirect bijdragen aan de zorg voor coronapatiënten. In deze serie vertellen zij hun verhaal. Deze keer sportarts Jaap Stomphorst. Sommige post-covidpatiënten blijven kampen met klachten als kortademigheid, vermoeidheid, stemproblemen en concentratieklachten. Als herstellen op eigen kracht niet lukt, kunnen zij via een specialist in Isala of hun huisarts worden doorverwezen voor een revalidatieprogramma in de eerste lijn of in Isala. Voor de patiënt dan daadwerkelijk start met trainen, komt hij of zij eerst bij Jaap of zijn collega-sportartsen langs. ‘Wij zetten iemand dan op de fiets voor een inspanningstest. Zo kijken we naar de belastbaarheid van de patiënt, oftewel: wat is iemands startpunt?’, legt Jaap uit. ‘Daarnaast proberen we uit te sluiten dat andere ziektes hun klachten veroorzaken.’

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

provincie overijssel

REGIO  - Streektaalexperts Albert Bartelds, Harry Scholtmeijer en Hendrik Jan Bökkers laten in de webinar Nedersaksisch 'Mooi te kiek'n' zien dat het Nedersaksisch de taal van nuchterheid en humor is. Vol historie en trots. De rode draad van de Overijsselse samenleving. De presentatie is in handen van Adrie Hemmink van het Twentehoes. De webinar is op maandag 1 maart van 19.30 tot 20.15 uur.

Ik meld me aan voor het webinar Nedersaksisch 'Mooi te kiek'n'.

Schrijf reactie (0 Reacties)

provincie overijssel

ZWOLLE -  Steeds meer mensen doen online aankopen. Deze ontwikkeling is al jaren gaande, maar is door de coronacrisis toegenomen. De grootste winkelgebieden, die sterk afhankelijk zijn van recreatief winkelen en modeaankopen, hebben het sterkst te lijden onder de coronacrisis.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

logo

NUNSPEET  - Dagbesteding Nunspeet van InteraktContour zoekt vrijwilligers die cliënten van en naar de dagbesteding rijden. Cliënten van de dagbesteding zijn door hun hersenletsel vaak afhankelijk van aangepast vervoer.Bij Dagbesteding Nunspeet van InteraktContour komen mensen met hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, ongeluk of hersentumor. Zij werken daar aan hun persoonlijke doelen die passen bij hun mogelijkheden, talenten en ambities. Daarnaast ontmoeten deze cliënten hier lotgenoten en worden hun naasten tijdelijk ontlast. Deze cliënten zijn door het hersenletsel vaak afhankelijk van aangepast vervoer.  

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

thumbnail Copy of persfoto2 liggend BW lunavoors

ZWOLLE -  De electro-pop band D A R K D A Y S brengt op vrijdag 26 februari hun nieuwe single ‘All the Kids’ uit. D A R K D A Y S grijpt dit moment aan om hun actie #AllTheKids uit te rollen, een online actie om jonge stemgerechtigden in het stemhokje te krijgen. De talentvolle Hedon Beurs band wil zoveel mogelijk artiesten en socialites benaderen om aan deze actie mee te doen. All the Kids is vanaf vrijdag 26 februari te beluisteren via alle streamingkanalen. Volg #AllTheKids via Twitter, Facebook en Instagram om inhoudelijk op de hoogte te blijven van deze actie.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

P1030418

- door Alida Bosma - 

Sneeuw en schaatspret half februari in Nederland. Vrolijkheid op het ijs en in de sneeuw. Het was van korte duur, de temperatuur die steeg was de sneeuw en het ijs snel de baas! Als wij gaan wandelen van Veenhuizenveld naar Ter Schuur zien we in het landschap de restanten van de sneeuw en ijs pret , maar ook de voorjaars bode: sneeuwklokjes en krokussen. Onder de sneeuw hebben ze staan wachten om zo gauw als de temperatuur het toe zou laten tevoorschijn te komen.

Foto's Alida Bosma

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Isala entree

ZWOLLE - Wat voor effect heeft thuismonitoring op het leven van MS patiënten? Wordt de zorg beter? Krijgen zij meer autonomie? Is het minder belastend? ‘Wij denken dat wij deze vragen drie keer met ja kunnen beantwoorden’, zegt neuroloog Esther Zeinstra. ‘Maar zeker weten, doe ik het niet. Het is namelijk nog nooit wetenschappelijk onderzocht. Maar dankzij een subsidie van het Isala I&W fonds en van het MS fonds kunnen wij binnenkort starten met een onderzoek naar het effect van thuismonitoring bij MS patiënten.’

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

provincie overijssel

ZWOLLE -  Tot  20 januari 2021 was het nodig ook voor intern salderen een natuurwetvergunning aan te vragen. Maar als gevolg van een uitspraak van de Raad van State is het aanvragen van een vergunning hiervoor niet meer nodig. Ondernemers die willen uitbreiden of een nieuwe activiteit willen beginnen hebben daarvoor stikstofruimte nodig. Zij kunnen extra stikstofruimte krijgen door bijvoorbeeld (een deel van) de stikstofrechten van een nabij gelegen bedrijf te kopen. Dat proces heet extern salderen. Daarvoor is een natuurwetvergunning noodzakelijk.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)