Maria Milstein010 credits Marco Borggreve

ZWOLLE - Het Orkest van het Oosten opent het nieuwe concertseizoen in Franse sfeer! Vaste dirigent Ed Spanjaard koos voor Ravel, Chausson en César Franck, want het Franse repertoire is zijn grote liefde. Ook koos hij voor violiste Maria Milstein, de kersverse winnares van de Nederlandse Muziekprijs. Na haar fraaie cd met Frans repertoire is zij de perfecte vertolker van Ravels en Chaussons solowerken voor viool. Deze combinatie van specialisten staan garant voor een heerlijke muzikale avond à la Française.

 

"Het spel van Maria is gezegend met een zeer eigen intens en lyrisch karakter. Onder haar handen krijgt de viool als het ware een menselijke stem. Ze spreekt via haar instrument in een taal met een breed scala aan uitdrukkingsmogelijkheden, variërend van fluisterende intimiteit tot dynamisch temperament", aldus het juryrapport van de Nederlandse Muziekprijscommissie. Enkele maanden geleden ontving violiste Maria Milstein deze hoogste onderscheiding voor jonge getalenteerde musici. Op vrijdag 21 september soleert Maria Milstein twee maal in één programma bij het Orkest van het Oosten. Op haar bijzondere achttiende-eeuwse Bergonzi-viool, die voorheen toebehoorde aan de eerder dit jaar overleden Herman Krebbers, vertolkt zij de Tzigane van Maurice Ravel en Ernest Chaussons Poème.

Maria Milstein werd geboren in Moskou en studeerde onder andere aan het Amsterdams conservatorium. Als soliste en als kamermusicus won zij al een groot aantal internationale prijzen in Italië, Duitsland en Frankrijk en nu dus ook Nederland. Milstein maakt deel uit van het Van Baerle Trio met pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder. Voor haar eigen debuut-cd ‘Sounds of War’ kreeg zij in 2015 een Edison. In 2017 verscheen het vervolg La sonate de Vinteuil met als pianiste haar zus Nathalia Milstein.

De voedingsbodem van Ravels opzwepende rapsodie voor viool en orkest (de Tzigane) was een vrouw. En wel de Hongaarse violiste Jelly d’Arányi die Ravel tijdens een slapeloze nacht in een Londens hotel gezelschap hield. Ze trakteerde hem op een nacht vol zigeunermuziek. Toen ze tegen vijven haar instrument weer in de kist maakte Ravel snel wat notities van deze heerlijk roezemoezige muziek. De Tzigane was geboren. Chausson baseerde zijn melancholische Poème op de beroemde novelle Eerste liefde van de Russische schrijver Toergenjev over een puberliefde ‘die je naar de strot grijpt’. Het verhaal vertelt op schrijnende wijze het tragische verloop van een vroege passie.

De twee andere werken op het programma, Down the Rabbit Hole van Mayke Nas en de Symfonie van César Franck, zijn typisch muziekstukken uit het favorietenlijstje van vaste dirigent Ed Spanjaard. Spanjaard breekt graag een lans voor Nederlands componeertalent. ‘Componist des vaderlands’ Mayke Nas schreef, geïnspireerd door The Beatles en Alice in Wonderland, haar lichtvoetige Down the Rabbit Hole voor het Koninklijk Concertgebouworkest. In 1888, aan het einde van zijn leven, legde César Franck ziel en zaligheid in zijn eerste en enige symfonie. Het was de eerste ‘fatsoenlijke’ symfonie die tot dan toe in Frankrijk was verschenen. Desondanks wist het toenmalige publiek het werk weinig te waarderen. Inmiddels weten wij wel beter: Francks symfonie is een gloedvol, majestueus werk. Niet vaak te horen in de concertzaal, maar terecht hartstochtelijk verdedigd door Ed Spanjaard en het Orkest van het Oosten!

Orkest van het Oosten o.l.v. Ed Spanjaard

Maria Milstein, viool

Ernest Chausson - ‘Poème’ voor viool en orkest

Mayke Nas - Down the Rabbit Hole

Maurice Ravel – Tzigane

César Franck - Symfonie

Vrijdag 21 september                   De Spiegel in Zwolle                      20.00 uur

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment