kennis

REGIO - Reizigers geven gemiddeld een 7,8 als rapportcijfer aan het openbaar vervoer in Nederland over 2019. Dat blijkt uit de jaarlijkse OV-Klantenbarometer van het kennisplatform Verkeer en Vervoer (CROW-KpVV). In 2018 was het gemiddelde rapportcijfer nog een 7,7. Reizigers blijven kritisch over de prijs en informatie bij vertragingen. Dit is ook te zien bij de waardering van het regionale vervoer.

Lof voor ov-personeel

“We zijn blij met de uitkomsten van dit onderzoek. Reizigers merken dat we investeren in de dienstverlening. Duidelijke uitleg over prijzen en informatie bij vertragingen blijven een aandachtspunt. We vragen vervoerders hieraan te blijven werken. Het ov-personeel, zeker onder de huidige omstandigheden, verdient veel lof. Zij houden de regio’s bereikbaar”, aldus Jan van der Meer, gedeputeerde openbaar vervoer provincie Gelderland.

Top 5

De waardering stijgt voor het 8e jaar op rij. Dat geldt zowel voor het totaalcijfer als voor de overige onderzochte onderwerpen. De 5 hoogst scorende onderwerpen in 2019 staan hieronder, met daarnaast de score in 2014.

    2014 2019
1 Gemak instappen 8,5 8,8
2 Kans op een zitplaats                                 8,4 8,4
3 Gebruiksgemak OV-chipkaart 7,5 8,4
4 Klantvriendelijkheid personeel                 7,4 8,0
5 Reissnelheid rit                                            7,5 8,0

Over het onderzoek

De OV-Klantenbarometer is het jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek voor het openbaar vervoer. Opdrachtgever is CROW-KpVV. CROW-KpVV is onderdeel van CROW, kennisplatform voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en (openbaar) vervoer, aanbesteden en contracteren. Het is nu voor de 19e keer gehouden. In totaal vulden het afgelopen jaar 103.460 ov-reizigers tijdens 7.070 ritten de vragenlijst met ruim 30 vragen in.

Provincies tevreden

Provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel zijn concessieverlener voor het regionaal openbaar vervoer en werken samen in het gebied OV-Oost. Klanttevredenheid en reisinformatie zijn onderdelen van programma’s van eisen bij aanbestedingen voor vervoerders.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment