alling

- Door Alida Bosma -

Na een heerlijk ontbijt in het hotel gaan we weer op stap in het mooie Friesland. Het is nog vroeg en geen mens te zien. Zo horen we goed hoe mooi de vogels ons een ochtendconcert geven. In het piepkleine dorpje Allingawier loopt de Aldfaers erfroute (erfdeel der vaderen). Deze museumroute gaat door dorpjes met gerestaureerde objecten en laten zien hoe Friesland er rond 1900 uitzag. Het terpdorp Allingawier vormt het centrum van deze route. Helaas is door het coronavirus alles gesloten en de aangeprezen drabbelkoeken kunnen we niet proeven. Hoe deze smaken en eruit zien daar hebben we geen idee van.

Fotos Alida Bosma

 

De route gaat verder naar Makkum. Makkum staat bekend om zijn keramiekfabriek en dat al meer dan 400 jaar. Sinds de 18e eeuw glijden er in Makkum kalkschepen van de scheepshellingen. Tegenwoordig gaat het voornamelijk om luxe jachten. Lelijke enorme vierkante loodsen staan aan de rand van Makkum en ontsieren het mooie dorp.

We raken aan de praat met een vriendelijke inwoner van Makkum, Hilco genaamd. Hij biedt ons koffie aan die we natuurlijk niet kunnen afslaan, een alleraardigste ontmoeting.

We blijven een half uurtje en gaan dan via de dijk naar de afsluitdijk. Aan de ene kant het IJsselmeer en aan de andere kant de waddenzee, daar tussenin razen ons de auto’s voorbij met veel lawaai.

De afsluitdijk is 32 km lang en scheidt de Waddenzee van het IJsselmeer. Tussen 2018 en 2022 wordt de afsluitdijk vernieuwd. We wandelen over het fietspad naar de Lorent sluizen en laten het daarbij. De 30 km kaarsrechte afsluitdijk lijkt ons een eentonige wandeling . We weten dat in 1916 ingenieur  Lely een knap stukje werk heeft geleverd met de aanleg van de afsluitdijk..

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment