enkh

Door Alida Bosma

In de vroege morgen rijden we over de dijk van Lelystad naar Enkhuizen. Het is wat mistig, maar langzaam breekt het grijze wolkendek en als we aan het begin van onze wandeling komen, in Venhuizen, is het stralend weer.  We wandelen over de dijk met aan de ene kant de wijde polder met zijn lintdorpen en aan de andere kant het IJsselmeer. Noorse keien beschermen de dijk tegen golfslag. In 1731 sloeg de paalwormepidemie toe. In korte tijd werd al het hout, waarmee de dijken werden beschermd, vernietigd. In hoog tempo werd alles vervangen door stenen uit Jutland, Noorwegen en later uit Drenthe en zuid Duitsland. De Noordse keien zijn tegenwoordig van cultuurhistorische betekenis.

Fotoreportage

We wandelen langs Bovenkarspel en bewonderen de oude haven en de kleine huisjes in Broekerhaven. Broekerhaven was vroeger belangrijk voor de afvoer van het Westfriese tuinbouwproducten.

We gaan door de Koepoort Enkhuizen in. Als je door de poort loopt valt op dat de poort een bocht maakt. Zo werden vroeger de karren gedwongen langzaam te passeren. We wandelen over de stadswal van Enkhuizen en verbazen ons over al de grachtjes die Enkhuizen rijk is. Het Zuiderzeemuseum waar we langslopen bezoeken we niet. Het is warm en zoveel tijd hebben we niet.

We gaan liever nog wat zwemmen. Manlief staat in dubio of hij onderweg nog in bad zal gaan of kiest voor het ruime sop in het IJsselmeer. De laatste loodjes gaan over de dijk naar de Geldersehoek waar een mooie vuurtoren staat. Daar besluiten we om bij Elburg in het Veluwemeer, aan het eind van deze wandeling, nog even fijn te gaan zwemmen

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment