P1010338

- Door Alida Bosma - 

Veel kilometers lopen we op deze mooie herfst dag niet, want het is al 13.00 uur als we de prachtige bossen tussen Beekbergen en Hoenderloo in lopen. We lopen “het Spelderholt” in, ten westen van Beekbergen. Dit bosgebied is een onderdeel van het landgoed Bruggelen en het is nu in het bezit van Gelders Landschap. Het is een ruig stukje Veluwe met stuifzand en stijl opgestoven heuvels en strubben. Dit hakhout, hier vooral eiken, werd tot net boven de grond gekapt. De stammen werden gebruikt als brandhout of voor het maken van gereedschappen.

Fotoreportage

Op deze stobben kwamen dan veel uitlopers tevoorschijn die na een aantal jaren opnieuw werden gekapt. Het lijkt wel een stukje buitenland als we de steile helling op en af lopen. Als we op het hoogste punt zijn aan gekomen is het uitzicht geweldig .

We kijken neer op een rood, geel en bruine bladerdak.  We zien een eenzame mountainbiker moeizaam hijgend en puffend naar boven fietsen. Maar hij haalt de top net niet. Hij stapt af en loopt verder naar boven.

Wij lopen naar Hoenderloo, dat is een vrij jong dorp en is ontstaan in de jaren 40 van de 19e eeuw. Predikant Otto G. Heldring (1804 tot 1876) ontdekte het 150 inwoners tellende gehucht, waar geen water, school, kerk en wegen waren. Hij werd getroffen door de armoede en zorgde ervoor dat het er allemaal kwam.

Hij begon ook met de opvang van verwaarloosde kinderen. Hieruit is de huidige Hoenderloo groep uit voort gekomen.

Als we terug fietsen naar de auto is de temperatuur flink gezakt en moeten onze beenspieren weer flink hun best doen, want het is weer stevig heuvel op en heuvel af.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment