provincie overijssel

REGIO//IJSSELMUIDEN - Bij de aanleg en het onderhoud van wegen en kanalen wil de provincie Overijssel natuurinclusiever gaan werken. Dat betekent dat waar mogelijk nog beter rekening wordt gehouden met natuurbelangen. Uitgangspunt is om op de tekentafel de natuur al zoveel mogelijk mee te nemen in de plannen. Bij vijf projecten heeft de provincie hiervoor de mogelijkheden verkend. Een aantal projecten zijn inmiddels al uitgevoerd.

Eén van de vijf infraprojecten is de N337 tussen Zwolle en Deventer. Op dit wegtraject neemt de provincie maatregelen om aanrijdingen met reeën te verminderen. Ook wordt het leefgebied van een aantal bijensoorten die in de bermen leven verbeterd. Datzelfde geldt voor het leefgebied van oeverzwaluwen en enkele Overijsselse ‘aandachtsoorten’, zoals amfibieën.

Reeën en dassen

Bij de N737 tussen Enschede en Deurningen komen volgend jaar jaar voorzieningen voor reeën en verbeteren we bestaande voorzieningen voor dassen. Bij de N734 tussen Oldenzaal en Losser nemen we maatregelen voor zwaluwen, vleermuizen en ringmussen.

Uitgevoerde maatregelen

Bij de wegwerkzaamheden aan de N765 tussen IJsselmuiden en Ramspol zijn al maatregelen genomen. Zo zijn leefgebieden van de otter met elkaar verbonden en bermen natuurvriendelijker ingericht. Ook bij de N334/N375 ter hoogte van Baarlo zijn dit jaar voorzieningen voor otters aangelegd.

Veiliger voor mens en dier

Dankzij de maatregelen kunnen dieren zich veiliger van het ene naar het andere natuurgebied verplaatsen; de infrastructuur vormt een minder grote barrière. Populaties kunnen zich zo beter ontwikkelen omdat hun leefgebied groter wordt. Tegelijkertijd komen minder dieren om het leven vanwege een aanrijding. Minder aanrijdingen betekent ook dat het veiliger wordt voor de weggebruiker.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment