provincie overijssel

REGIO -  Familiebedrijven leveren een grotere bijdrage aan de regionale economie in Overijssel dan in andere provincies. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee is Overijssel koploper als je kijkt naar de gezamenlijke omzet van alle familiebedrijven. Ook  is het aandeel familiebedrijven in Overijssel groter dan het landelijk gemiddelde. Dat komt uit een analyse van de CBS-cijfers door het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven (Windesheim), die deze samen met provincie Overijssel uitvoerde.

In totaal zijn er in Overijssel 25.700 familiebedrijven (63%) met meer dan één werknemer. Landelijk ligt dit percentage op 58 procent. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 35 procent van wat er binnen het provinciale bedrijfsleven wordt verdiend. In vergelijking met de rest van Nederland is dat opvallend, want landelijk dragen familiebedrijven 26 procent bij. Volgens gedeputeerde Van Hijum van Overijssel onderstreept dit het belang van een provinciaal beleid gericht op familiebedrijven.

Hogere bijdrage werkgelegenheid

Familiebedrijven zorgen voor 188.000 banen. Dat betekent dat een derde van de Overijsselse banen te vinden is bij een familiebedrijf. Dit percentage ligt aanmerkelijk hoger dan de landelijke cijfers (29%). Kijkend naar de verschillende sectoren valt op dat in de landbouw (54%) de meeste vestigingen te vinden zijn als familiebedrijf, gevolgd door de horeca (48%), vervoer en opslag (36%) en de industrie (33%).

Verschillen stad en platteland

Uit de analyse van de CBS-cijfers blijkt verder dat er een groot verschil is tussen stad en platteland. Dit komt omdat bijvoorbeeld in steden als Zwolle en Deventer veel meer grote bedrijven gevestigd zijn, die geen familiebedrijf zijn. In veel plattelandsgemeenten is het omgekeerde waar. Daar zijn familiebedrijven oververtegenwoordigd en vind je relatief meer kleine bedrijven.

Percentage vrouwen

Familiebedrijven in Overijsel hebben iets meer voltijdbanen (43%) dan niet-familiebedrijven (40%). Daarnaast is het percentage vrouwen werkzaam bij familiebedrijven (39%) lager dan bij niet-familiebedrijven (50%). Het percentage vrouwen in dienst bij familiebedrijven is het hoogst in de gemeenten Enschede (46%), Losser (45%) en Olst-Wijhe (45%). Minder hoog scoren de gemeenten Zwartewaterland (25%), Staphorst (32%) en Rijssen-Holten (33%).

Meer weten? Bekijk dan hier de factsheet

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment