beer

- Door Alida Bosma - 

Natuurgebied Beerse is zo’n 400 ha groot en zeer divers in landschap ‘s types. Zo zijn er cultuurgronden langs de vecht, bij het esdorp Beerse is een kamduin er zijn  jeneverbes struiken, een veenpunten complex, droge en natte heide en stuifzand gebieden en oud dennenbos! Landschap ’s beheer Overijssel beheert deze natuur gebieden. Een kamduin is een type duin dat ontstaat doordat zand over een breed front aan komt waaien vanuit uitgestoven laagvlaktes.

Foto's Alida Bosma

Met man lief en oudste zoon gaan we de uitdaging aan om deze stevige wandeling te maken. Het begint gelijk al stevig. We klimmen en dalen over de Beerse bulten. Soms opzij springend voor stoere fietsers die ons rakelings en snel passeren. We genieten volop van de bloeiende krentenbloesem struiken die overal in het landschap staan. Het lijkt op een wit lint die kriskras door het landschap is getrokken.

Op deze zondagmorgen zijn we niet de enige wandelaars die zijn aangetrokken door de bloeiende krenten. Hele families zijn op pad, merendeel afkomstig van de nabij gelegen campings, zo te horen aan de spraak.

Na de Beerse bulten  komen we in een vlak zand landschap met oude jeneverbesstruiken en veenputten. Veenputten zijn kenmerkend voor dit gebied. Bewoner staken hier vroeger ’s winters turf. Met een beetje mazzel kon je hier een paar dagen turf steken in één put van een paar vierkante meters. Als de dammetjes doorbraken liep de put snel vol met water en moest je springen om droge voeten te houden.

Dan komt het zwaarste deel van de wandeling door het uitgestrekte stuifzand gebied met flinke zandduinen. We zwoegen door dit laatste stuk, het is afzien. We voelen het goed aan onze benen en zijn blij als we er doorheen zijn geploeterd!

We kijken reikhalzend uit naar een bankje om even bij te komen van deze uitputtingsslag! Uiteindelijk vinden we een boomstam waar we op gaan zitten en onze boterhammen op eten!

Wel op 1,5 m afstand van elkaar… natuurlijk

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment