lintje

ZWOLLE - Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft wederom het roze lintje toegekend voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Isala voldoet aan alle criteria die BVN stelt en heeft dit lintje dus ook ontvangen. De criteria worden jaarlijks aangescherpt. Dit jaar ontvangen 77 (samenwerkende) ziekenhuizen het lintje (89%). Een belangrijk verbeterpunt is mondelinge informatie over (late) gevolgen van behandelingen.

Dit jaar weegt de stem van de patiënt zwaarder dan voorheen in de criteria voor het roze lintje. Deze stem wordt gehoord via een online vragenlijst, verzorgd door onderzoeksbureau MediQuest. Patiënten delen aan de hand van de vragen hun ervaringen met de zorg in het ziekenhuis. Alle ziekenhuizen werken mee aan dit onderzoek. De resultaten laten een belangrijk verbeterpunt zien: mondelinge informatie over (late) gevolgen van behandelingen. BVN stelt het criterium dat minimaal 80% van de patiënten mondeling geïnformeerd moet zijn over (late) gevolgen van behandelingen. Denk hierbij aan gevolgen voor werk en inkomen, een eventuele kinderwens, vervroegd in de overgang komen en veranderde seksualiteit.

Vorig jaar leidde de aanscherping van de criteria tot concrete verbeteracties op het gebied van wachttijden, het werken met vaste aanspreekpunten en uitbreiding van het mammateam met bijvoorbeeld een psycholoog of plastisch chirurg. Met als resultaat dat meer ziekenhuizen dit jaar het roze lintje ontvangen. Daarmee draagt het roze lintje bij aan het optimaliseren van patiëntgerichte borstkankerzorg. Waar mogelijk en wenselijk, sluiten de criteria aan bij bestaande normen vanuit de beroepsgroepen.

Het roze lintje is onderdeel van de Monitor Borstkankerzorg: een online keuzehulp met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen en patiëntervaringen. Per 1 september is de informatie in de monitor geactualiseerd. Benieuwd naar de uitkomsten? De monitor en de criteria voor het roze lintje zijn in te zien via www.borstkanker.nl/monitor_borstkankerzorg

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment