Foto Jasper RiezebosIJSSELMUIDEN – Bij het ontbijt had Dakardebutant Jasper Riezebos nog een hard hoofd in de derde etappe van de Dakar 2015. Als nummer 139 van de 142 overgebleven motorrijders moest hij beginnen aan de 220 kilometer proef. Maar gaandeweg maakte de somberheid plaats voor optimisme en bij de finish bleek Riezebos een goede slag te hebben geslagen: van 139 naar 103.

Met lood in de schoenen stond hij bij de start van de proef. Voor hem startten twee quads en Riezebos wist: dit wordt niet fijn. 70 kilometer zat hij in het stof van de quads zich te verbijten. "Ik had geluk: de ene reed een ravijn in en de ander ging hem helpen. Zo kon ik er mooi voorbij."

Dat was het kantelpunt voor de jonge Dakardebutant. "Ik had vrij baan. Ik voelde me kiplekker en dacht: Dit wordt mijn dag, ik ga gas geven. Het was echt mijn terrein. Bij 100 kilometer had ik de eerste motorrijder te pakken. De wind stond dwars op het parkoers, waardoor ik weinig last meer had van stof."

Rivierbedding
Riezebos streepte de ene na de andere motorrijder af. Zelfs in een bijzonder technisch stuk in een rivierbedding met geulen en stenen haalde hij een man of tien in. "Dat was leuk, dat klimmen en klauteren. Ik heb er echt plezier in gehad. Ik had dergelijk terrein wel eerder gehad in andere rally's en toen foeterde ik er nog op. Maar hier moet je het gewoon doen. Makkelijk zat."

Duinen
Riezebos moet na deze opwaardering wel nóg wat vroeger op weg voor de vierde etappe, die begint met een verbinding van bijna 600 kilometer de Andes over. Aan de Chileense kant wacht een proef van circa 300 kilometer, met duinen op het eind. "Ik verheug me op die duinen. Ik heb al gehoord dat het goed te doen is, mooi glooiend. Daar heb ik echt zin in."

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment